Sosyal medya kavramı, insanların ilgilendikleri tüm konuların birbirleri arasında etkileşimini ifade eder. Bu bizim dijital pazarlama üzerine yaptığımız en açıklayıcı ve en doğru tespitlerden birisidir. Son zamanlarda bu etkileşimin dijital pazarlama firmaları tarafından suni bir ortama nasıl taşındığına şahit oluyoruz. Sosyal medya pazarlama faaliyetlerini sürdüren firmaların bilmesi ve öğrenmesi gereken çok şey var. Ancak biz bu konuda firmaları bırakıp markalara odaklanmayı tercih ediyoruz.
Dijital pazarlamanın doğal pazarlamadan farkı nedir?
İstanbul’da faaliyet gösterdiğimiz zamanlar (2011-2013) bir çok sosyal medya pazarlama konulu panellere katıldım. Sosyal medya çünkü o zamanlar daha yeni yeni kendini göstermiş ve bir çok ajans tarafından hizmet listesine eklenmişti. Bunun en büyük sebebi kuşkusuz facebook ve twitter. Çünkü o zamanlar insanlar
, dijital ortamda birbirleri arasında iletişim kurmanın ve paylaşmanın ne kadar önemli olduğunun farkına varmışlardı.
Markalar boş durmadı. Kozmetik markalarından tutunda gıda zinciri markalara kadar tamamı artık insanların davranışlarına odaklanıyor, ürün ve hizmetlerini onlara göre şekillendiriyordu. Markalar böylece dijital mecralarda yer alan insanlara bir adım daha yaklaşıyordu. Onları dinliyor, yeni ürün ve hizmetler satabiliyordu. Daha sonra ne kadar çok insana ulaştığını görüyor daha fazla ağırlık vermeye başlıyordu.
Bu gidişat reklam ajanslarının da önünü açtı. Ajanslar birer birer hizmet kalemlerine dijital pazarlamayı eklemeye başladılar. En iyisi olmak için birbirleriyle yarıştılar. Çünkü ajansların da bu çemberin içine girmesiyle olay bambaşka bir boyuta taşınmış oldu. Artık ajanslar; markaları insanlarla buluşturan istasyon haline geldi. Ajanslar sayesinde markalar, istedikleri hedef kitlelere ulaşabiliyor istedikleri ürünü kitlesine göre (kadın,erkek,çocuk vs) pazarlayabiliyordu. Kadın pedi satmak için erkeklerin karşısına artık çıkmıyorlardı. Bunda sosyal mecraların hedef kitleler pazarlama araçları oluşturmasının da etkisi çok büyük.
Dijital pazarlamanın farkı kısaca böyle. Örneğin açık hava reklamı verecek olduğunuzda, reklamınızı kaç kişinin gördüğünü, cinsiyet ve yaş dağılımlarını, gerçekten potansiyel müşteriniz olup olamayacaklarını göremiyordunuz. Bence bu farkın dışında diğer faktörleri anlatmaya gerek yok sanıyorum.
İçerik yaratmanın dijital pazarlamaya etkisi
Belli bir sayıda kitlenizi oluşturmuşsanız eğer onlarla iletişime geçmek sadece ürünlerinizden ibaret olmamalı. Markanızı bir birey gibi düşünmelisiniz. O da insanlarla iletişim kurabilir, derdini anlatabilir hatta onlarla birlikte futboldan konuşabilir. Nasıl demeyi bırakın ve Şu an sizlere bunları anlatan kişinin ben olduğumu değil; ajansımızın sizinle iletişim geçtiğini unutmayın. İçerik yaratmak artık lüks haline gelmiş durumda. Örneğin en sevdiğimiz müşterilerimizden x firmasına, müşterilerine sunacağı bir günlük hikayeler dizisi önerdiğimizde buna vakit ayıramayacağını söyledi. Peki neden? Çünkü yazmak kadar okumak ta bazılarımıza göre meziyet haline geliyor. İş dünyasında bunlar için vaktimiz yokmuş gibi düşünüyoruz. Gerçekten de yok. Müşterileriniz size kulak verecek ve sizinle etkileşim halinde olmak isteyeceklerdir.
Bu iki önemli konuyu sizlere açık bir şekilde anlatabildiğimi umuyorum. Bir sonraki dijital pazarlama konumuzda dijital pazarlama firmalarının nasıl fake etkileşimler yarattığına ve balon takipçilerine değineceğim.
Şans sizinle olsun.
Sosyal medyanın önemine vurgu yapan makalemizi okumak için şuradan buyrun.